بزرگي خوش خيم پروستات
بزرگي خوش خيم پروستات : با افزايش سن و معمولا پس از 30 سالگي به تدريج غده پروستات آغاز به بزرگ شدن مي نمايد كه ميزان و سرعت رشد آن در افراد گوناگون متفاوت مي باشد.
بيشترين اندازه نرمال پروستات چقدر است؟
بيشترين اندازه نرمال پروستات حدود 25 سي سي مي باشد.
بزرگي خوش خيم پروستات چه علايمي ايجاد مي كند ؟
در آغاز لازم است بدانيم كه پيشابراه يا مجراي خروجي ادرار از ميان غده پروستات مي گذرد و بنابراين بزرگ شدن پروستات سبب اثر فشاري روي آن ميگردد و علت بيشتر علايم بزرگي پروستات مربوط به اين مساله مي باشد كه به آنها در پايين مي پردازيم.
كاهش قطر و فشار ادرار
احساس عدم تخليه كامل مثانه پس از ادرار كردن و تكرر ادرار
نياز به چند نوبت بيدار شدن جهت ادرار كردن در شباحتمال تشكيل سنگ مثانه و كليه
احتمال اتساع(هيدرونفروز) كليه ها
افزايش فشار داخل مثانه و ضخامت جداري مثانه
سوزش ادرار
موارد 4تا 6 بوسيله سونوگرافي قابل تشخيص مي باشند.
درمان بزرگي خوش خيم پروستات چيست ؟
پزشك متخصص اورولوژي بر پايه معاينه فيزيكي از راه مقعد ، گزارش سونوگرافي ، ميزان PSA و شكايتهاي بيمار تصميم به نياز به درمان و نوع درمان ميگيرد.
غده پروستات به چه ميزان بزرگ شود نياز به جراحي دارد؟
همانگونه كه در بالا نيز گفته شد تعيين نوع درمان به مجموعه اي از علايم بستگي دارد و تنها بر پايه ميزان بزرگي پروستات تصميم به جراحي گرفته نمي شود مگر اندازه پروستات بيشتر از 100سي سي باشد . بنابراين ممكن است براي فردي با اندازه پروستات 40 سي سي تصميم به جراحي گرفته شود ولي فردي با پروستات 80 سي سي تنها با دارو درمان گردد.
آيا پس از جراحي احتمال عود وجود دارد؟
پاسخ كلي بله است ولي بستگي به نوع و تكنيك جراحي دارد. امروزه سعي مي شود از روشهاي كمتر تهاجمي و سبك تر ( به اصطلاح عاميانه تراشيدن پروستات) استفاده شود كه مزيت بزرگ آن راحتي جراحي و عوارض كمتر مي باشد ولي در عين حال چون امكان برداشت همه پروستات معمولا وجود ندارد احتمال عود وجود خواهد داشت.
سرطان پروستات
آيا بزرگي پروستات نشانه بدخيمي آن است؟
خير . بيشتر موارد بزرگي پروستات از نوع خوش خيم مي باشد و هرچند سرطان پروستات از شايعترين سرطانها در آقايان مي باشد ولي شيوع آن در مقايسه با بزرگي خوش خيم پروستات بسيار پايين تر است.
آيا روشي براي تشخيص زودهنگام يا غربالگري سرطان پروستات وجود دارد؟
بله. امروزه توصيه مي شود كه همه مردان بالاي 40 سال ساليانه آزمايش خون جهت بررسي PSA (آنزيم ويژه پروستات) در كنار معاينه بوسيله پزشك متخصص اورولوژي و سونوگرافي انجام دهند.
آيا بالا بودن PSA هميشه نشانه سرطان پروستات است؟
خير ، در بسياري از بيماريها از جمله بزرگي خوش خيم پروستات ، عفونت و التهاب پروستات (پروستاتيت) و … هم افزايش PSA ديده مي شود هرچند اگر ميزان افزايش بيش از حد مشخصي باشد شك به سرطان بالاتر مي رود.
روش قطعي تشخيص سرطان پروستات چيست؟
در مواردي كه شك به سرطان پروستات وجود داشته باشد جهت تشخيص دقيق تر اقدام به نمونه برداري از پروستات صورت مي گيرد كه امروزه بدون نياز به جراحي و با استفاده از سونوگرافي ترانس ركتال قابل انجام مي باشد.
دکتر محمدرضا نیرومند
بدون دیدگاه